Шановний користувач порталу!
Для вашої зручності ми запустили нову систему відображення формул в тексті. Дана система використовує найновіші технології. Якщо у вас виникли проблеми з відображенням формул спробуйте оновити свій веб-браузер до останньої версії. Або скористайтесь іншим браузером.

Команда проекту INFORUM.IN.UA пропонує використовувати для роботи з порталом браузер Mozilla Firefox.
Ми постійно вдосконалюємось та докладаємо максимум зусиль для Вашої комфортної роботи. Якщо у Вас є побажання чи ідеї з покращення роботи порталу напишіть нам.
УДК 543.554.6

ВИКОРИСТАННЯ ІОННИХ АСОЦІАТІВ ПРИ ВИЗНАЧЕННІ СИНТЕТИЧНИХ ПІДСОЛОДЖУВАЧІВ

Грохольська І.Ю.
Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, студент
Токарська Ю.Ю.
Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, студент
Кормош А.Ж.
Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, аспірант
Савчук Тетяна Іванівна
Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, к.х.н., доцент
Корольчук Світлана Іванівна
Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, к.х.н., доцент
Кормош Жолт Олександрович
Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, к.х.н, професор

Синтетичні підсолоджувачі досить широко використовують при захворюваннях на цукровий діабет та при серцево-судинних захворюваннях, тому мають досить важливе значення. Вони є альтернативою цукру і їхньою принциповою особливістю є відсутність, або значна заниженість енергетичної цінності. Проте деякі підсолоджувачі потрібно використовувати обережно і консультуватися з лікарем.

Сахарин (імід орто-сульфобензойної кислоти, імід 2-сульфобензойної кислоти, орто-сульфобензімід) - безбарвні кристали солодкого смаку, малорозчинні у воді. Продажний «сахарин» є кристалогідратом натрієвої солі, яка в 300-500 разів солодша від цукру. Сахарин не засвоюється організмом (виводиться з сечею). Сахарин застосовують замість цукру при захворюванні на діабет, а також, як сурогат цукру. У харчовій промисловості сахарин зареєстрований в якості харчової добавки E954, як підсолоджувач. Як і інші підсолоджувачі, сахарин не володіє поживними властивостями і є типовим ксенобіотиком. У даний час харчове використання сахарину дещо скорочено, хоча випускаються аналоги такі як сукразит.

Широке застосування сахарину спонукає створенню нових експресних методів його визначення.

Відомі різні методики визначення синтетичних підсолоджувачів. В залежності від їх вмісту в аналіті та хіміко-аналітичних характеристик методик, використовується той чи інший метод. За експресністю вигідно відрізняються потенціометричні методи з використанням іон-селективних електродів.

Відомий потенціометричний сенсор для визначення сахарину має значні обмеження, зокрема, заважають визначенню іони Cl та ін. [1].

Мета нашої роботи – створення потенціометричного сенсора на основі іонного асоціату (ІА) родамін 6Ж сахаринату для визначення харчової добавки Е954.

Встановлено, що сахарин із основними катіонними барвниками ксантенового ряду утворюють іонні асоціати (ІА), що можна виділити у твердому вигляді та можуть бути ефективними електродоактивними речовинами для виготовлення сахаринат-чутливих пластифікованих мембранних сенсорів.

Розроблено сахаринат-чутливі сенсори. Оптимізовано їх склад. Встановлено, що природа пластифікатора, в незначній мірі впливає на крутизну та межу виявлення розроблених сенсорів. Показано, що селективність практично не залежить від природи пластифікатора, що входить до складу мембрани. Час життя розроблених сенсорів, становить 5 – 6 місяців. Розроблені мембранні сахаринат-чутливі сенсори придатні для потенціометричного визначення харчової добавки Е954 у різних напоях.

 

Список літератури:

1. Potentiometric Membrane Sensor for Determination of Saccharin / Mohamed A. F. Elmosallamy, Mohamed M. Ghoneim, Hamada M. A. Killa, Amr L. Saber. – 2004. – С. 109–113.

Коментарі до статті:
© inforum.in.ua, 2014 - 2024
Розробка : Limpopo Web Agency
+38 (068) 322 72 67
+38 (093) 391 11 36
43020, УКРАЇНА,
Волинська обл., м. Луцьк,
вул. Електроапаратна, 3 / 336
inforum.in.ua@ukr.net